Page 10 - index
P. 10
(ειδήσεις)
Ξύλινα γυαλιά ηλίου από τη Σύρο
ια ομάδα πέντε νέων από τη Σύρο ξεκίνησε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία κα-
τασκευάζοντας χειροποίητα ξύλινα γυαλιά ηλίου με την επωνυμία Xylo. Πίσω από την
Μκατασκευή τους βρίσκονται οι δύο αυτοδίδακτοι ξυλουργοί, Περικλής Θέρριος και Ελέ-
νη Βακονδίου, ενώ την ομάδα τους πλαισιώνουν τρία ακόμα παιδιά από το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων
και Συστήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Για να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση και να καταστή-
σουν γνωστά τα γυαλιά Xylo εντός και εκτός Ελλάδας, ξεκίνησαν εδώ και μερικές μέρες καμπάνια στην πλατφόρμα
Indiegogo, όπως αναφέρει το techgear. Τα γυαλιά διατίθενται σε τέσσερα διαφορετικά σχέδια και πολλούς χρωματικούς
συνδυασμούς (ξύλου-γυαλιού) και διατίθενται στην τιμή των 140 ευρώ. Τα γυαλιά συνοδεύονται μαζί με μια δερμάτινη
θήκη με το logo ‘Craving for the Sun’, κηρήθρα και ειδικό λαδάκι σε ένα βαζάκι 3ml για να διατηρούνται πολλά χρόνια.
Αργύρης Ταραμονλής - Ουίσκι «made in Larissa»
λληνικό Ουίσκι, όχι «μπόμπα» αλλά αυθεντικό από κρασί «made in Larissa»! Ακούγεται παράξενα αλλά αποτελεί
γεγονός. Εμπνευστής της παραγωγής ουίσκι «αλά ελληνικά» είναι ο σμήναρχος, εν αποστρατεία, Αργύρης Τα-
Εραμονλής, ο όποιος από το 1994 άρχισε να «πειραματίζεται» με το κρασί και κατάφερε, όπως λέει, να πετύχει
τελικά υψηλή ποιότητα στην παραγωγή του. Λίγα χρόνια αργότερα σκέφτηκε να επεκτείνει το πείραμα του και στο
ουίσκι καθώς τού προκάλεσε περιέργεια ο τρόπος παρασκευής του. Εργαστήριο δοκιμών το υπόγειο του σπιτιού του,
το οποίο και διαμόρφωσε ανάλογα για να μπορεί να επιδίδεται στο αγαπημένο του «χόμπι» αφού στην πραγματικότη-
τα πρόκειται – μέχρις στιγμής τουλάχιστον -για «παραγωγή» που δίνει χαρά
στον ίδιο και τους φίλους του και δεν είναι ευρείας κατανάλωσης.
Ξεκίνησε το 1994 να φτιάχνει κρασί αλλά περνώντας τα χρόνια και διαβά-
ζοντας για τη διαδικασία παραγωγής του συγκεκριμένου σκωτσέζικου πο-
τού, είχε την ιδέα να επιχειρήσει την παραγωγή του από κρασί. Συνήθως, οι
παρασκευαστές παίρνουν το οινόπνευμα από το κριθάρι που το μουλιάζουν
στο νερό και προχωρούν σε αποστάξεις. Όμως, όταν η πρώτη ύλη είναι το
κρασί τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: πρέπει το κρασί να είναι καθαρό
και χωρίς ξυλόπνευμα ώστε η γεύση να είναι αυτή του καθαρού οινοπνεύμα-
τος. Διότι, όπως σχολιάζει ο ίδιος, κι άλλοι είχαν παλαιότερα επιχειρήσει να
παρασκευάσουν ουίσκι αλλά τελικά αυτό είχε την γεύση …τσίπουρου! Αυτό
που ίδιος παράγει- είναι ουίσκι. Όμως το βαρέλι, σχολιάζει ο ίδιος, είναι το
παν. Βρήκε το ανάλογο βαρέλι και το 2010, μπήκε το οινόπνευμα και μετά
από περίπου δύο χρόνια που χρειάζονταν για την ωρίμανση, το πρώτο ουίσκι
(2012) ήταν έτοιμο! Το εμφιάλωσε και, όπως αναφέρει, «όλοι μου οι γνωστοί
και φίλοι ξετρελάθηκαν από την ποιότητα και τη γεύση του.
Οι Κινέζοι αποκαλούν την Ελλάδα Σι-λά!
ΕΛΛΑΔΑ= ΣΙ-ΛΑ
λέξη Hellas αποδίδεται στην κινεζική γλώσσα με δύο ιδεογράμματα, τα οποία...
οι κινέζοι επέλεξαν με βάση την προφορά. Το ένα ιδεόγραμμα προφέρεται
Η «σι» και σημαίνει «ελπίδα». Το άλλο προφέρεται «λα». Ενωμένα σχηματίζουν
τη λέξη που γι’ αυτούς προσδιορίζει την Ελλάδα: Σι-λά. Και μαζί αυτά τα δύο σημαί-
νουν «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός».
Και ενώ για την υπόλοιπη υφήλιο η Ελλάδα παραμένει Greece, τουλάχιστον το 1/5
του παγκόσμιου πληθυσμού που μιλά κινεζικά χρησιμοποιεί την ονομασία Σι-λά.
10