Page 13 - EMEIS TEYXOS 09 FEBROYARIOS_Neat
P. 13
[ Dr. Τομ Καραγιάννης, Διευθυντής του Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker ] ι αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ελαιολάδου είναι γνω- στές από παλιά. Ιδιαίτερα του ελληνικού ελαιόλαδου. Σήμερα, ένας Έλληνας επιστήμο- νας που ζει και εργάζεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας απέδειξε και εργαστηριακά τον τρόπο που οι αντιοξειδωτικές ουσίες της ελιάς επιδρούν στα καρκινικά κύτταρα. Ο ομογενής δρ. Τόμ Καραγιάννης Διευθυντής του Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker απέδειξε ότι η υδροξυτυροσόλη που βρίσκεται στην ελιά, σε κατάλληλες δόσεις, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ παράλληλα βοηθά να αναπτυ- χθούν τα υγιή κύτταρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δύο – τρεις κουταλιές λάδι τη μέρα ή πέντε – δέκα ελιές μας θωρακίζουν σημαντικά απέναντι στη μάστιγα του αιώνα, τον καρκίνο. Ο δρ. Καραγιάννης ήδη διαπραγματεύεται με την δρ. Darleen McCord, που μαζί με τον σύ- ζυγό της Δρ. James McCord, είναι ιδιοκτήτες του Ινστιτούτου Έρευνας McCord Research των ΗΠΑ. Το Ινστιτούτο McCord παράγει το σκεύασμα Olivamine, που στηρίζεται στις αντιοξειδω- τικές ουσίες της ελιάς και σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στην ίαση δερματικών παθήσε- ων και την επούλωση πληγών ανεξάρτητα από την νόσο που τις προκάλεσε. Το McCord Research άρχισε ήδη να χρηματοδοτεί την έρευνά του ομογενή επιστήμονα, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Για τη στιγμή η μελέτη του δρ. Καραγιάννης βραβεύθηκε στη 2η Δι- εθνή Ιατρική Ολυμπιάδα. Συμπληρωματικά πρέπει να σημειώσουμε ότι η πολυφαινόλη υδροξυτυροσόλη εκτός από την ελιά υπάρχει και στο κρητικό δίκταμο, στη λεβάντα, στη λουίζα, στα σταφύλια, στα χαρούπια και στην αγριομυρτιά. ε 13