Page 43 - EMEIS TEYXOS 12- MAIOS 2014
P. 43
“ Το νησί αποτελεί, επίσης, ένα από τα τελευταία καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα - Καρέτα και της μεσογειακής φώκιας Μονάχους - Μονάχους ” ( Πέτρινο πάρκο ) γούν μια μαγευτική εικόνα. Στη θαλάσσια περι- τοφυή φυτά, θάμνους και δένδρα, και εκατοντάδες οχή γύρω από τις Μυζήθρες, υπάρχουν ισχυρά ζώα που ζουν ελεύθερα, σε φυσικές συνθήκες. Σε ρεύματα, και κοντά τους βρίσκεται το «Πηγάδι διάφορα σημεία, επίσης, βρίσκονται πέτρινες κατα- των Οινουσών», το σημείο με το μεγαλύτερο βά- σκευές, όπως παλιοί, πετρόκτιστοι στάβλοι, στέρ- θος στη Μεσόγειο (4.500 μ.). νες πολλών αιώνων, σκαλισμένες σε γηγενή βράχο, Πεντοκάμαρο και διάφορες συνθέσεις με πέτρα και ξύλο, που δέ- Πρόκειται για την παλιά, πέτρινη γέφυρα στις νουν αρμονικά με το περιβάλλον. Αλυκές, η οποία έχει κατασκευαστεί πάνω από Παραλίες τον ποταμό Σκούρτη. Κατασκευάστηκε τον 15ο Στη Ζάκυνθο θα συναντήσετε μερικές από τις δια- αιώνα και είναι έργο των Άγγλων, που βρίσκο- σημότερες παραλίες της νησιωτικής Ελλάδας - το νταν στο νησί εκείνη την περίοδο. Το όνομά της Ναυάγιο, το Τσιλιβί, τον Λαγανά, και τις Βολίμες οφείλεται στο ότι έχει πέντε καμάρες. Είναι εύκο- με τις Γαλάζιες Σπηλιές. λα προσβάσιμη από τις Αλυκές και το κοντινό θέ- Το νησί αποτελεί, επίσης, ένα από τα τελευταία κα- ρετρο του Αλυκανά. ταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα - Καρέ- Πέτρινο Πάρκο τα και της μεσογειακής φώκιας Μονάχους - Μονά- Το Πέτρινο Πάρκο Ασκός βρίσκεται στη βόρεια χους. Γι’ αυτό και υπάρχει στον κόλπο του Λαγανά πλευρά του νησιού, περίπου ένα χιλιόμετρο από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, που φροντίζει για την το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών. Είναι προστασία αυτών των θαλάσσιων πλασμάτων. μια περιοχή 500 στρεμμάτων, και ο επισκέπτης Τοπικά εδέσματα περιηγείται στα 100 από αυτά. Τα υπόλοιπα χρη- Η Ζάκυνθος φημίζεται για τα φαγητά της, λίγα σε σιμοποιούνται για την βοσκή των ζώων του πάρ- αριθμό, αλλά διαλεχτά και πολύ νόστιμα. Η αγάπη κου, την παραγωγή ζωοτροφών και την καλλιέρ- των Ζακυνθινών για το λάδι, το κρασί και το σκόρ- γεια οπωροφόρων δένδρων. Μέσα σε αυτόν τον δο είναι γνωστή, και οι περισσότερες τοπικές συ- χώρο, θα έχετε τη δυνατότητα να συναντήσετε νταγές βασίζονται σε αυτά τα υλικά. δείγματα από το σύνολο σχεδόν της χλωρίδας και Δοκιμάστε τη «σάρτσα», ένα φαγητό κατσαρόλας της πανίδας της Ζακύνθου – περίπου 200.000 αυ- με μοσχαρίσιο κρέας και κομμάτια λαδοτύρι^ το 43