Page 8 - index
P. 8

(ειδήσεις)


Νίκος Μπονάτσος -


Πρωτοπόρο
το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - 28χρονος Νίκος Μπονάτσος, είναι

διευθυντής της General Catalyst,
οιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαί- Ο μιας από τις σημαντικότερες επεν-
ου, αξιοποιώντας ελληνικές πρώτες δυτικές εταιρείες Venture Capital (VC) στις
Φύλες στο πλαίσιο των σπουδών τους, ΗΠΑ. Η εταιρεία έχει χρηματοδοτήσει πολ-
σχεδίασαν μια μπάρα δημητριακών, ένα έτοι- λές startup εταιρείες όπως είναι η airbnb και
μο ρόφημα και ένα σνακ χωρίς γλουτένη. Tο η kayak, αλλάζοντας τον τρόπο που ταξιδεύ-
Μαυραγάνι Λήμνου, μια παραδοσιακή ντόπια ουν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον
ποικιλία σιταριού που δίνει κίτρινο αλεύρι κόσμο.
και νοστιμότατο ψωμί, είχε να καλλιεργηθεί «Στην Ελλάδα υπάρχει τεράστιο περιθώριο
στο νησί πάνω από τριάντα χρόνια. Δεν επιδο- για τη δημιουργία startup επιχειρήσεων, όπως
τούνταν και κανείς δεν ήθελε να τη βάλει στο και για την εφαρμογή αυτού του μοντέλου σε
χωράφι του. Η «επανα-ανακάλυψή» του και η άλλους τομείς. Τα τελευταία χρόνια έχουν δη-
εμπορική επιτυχία που την ακολούθησε οφεί- μιουργηθεί στη χώρα μας 3-4 ταμεία, τα οποία
λονται στις προσπάθειες του Πανεπιστημίου έλαβαν χρήματα για την επένδυση σε startup
Αιγαίου, που μέσω του Τμήματος Επιστήμης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,
των Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα τη καθώς και από εύπορους Έλληνες. Tα ταμεία
Λήμνο, συνεργάστηκε με αγρότες, τοπικούς αυτά διαθέτουν 50 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να
φορείς και επιχειρήσεις για την ανάδειξη και επενδυθούν σε startups με έδρα την Ελλάδα,
την προώθησή του. Η ιστορία επαναλήφθηκε στα επόμενα 3 χρόνια. Όσοι έχουν νέες ιδέες
με τον «άφκο», την ονομαστή φάβα του νησιού, έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν αυτά τα
αλλά και με την ποικιλία σιταριού «λήμνος», ταμεία».
που είχε εξαφανιστεί από τα χωράφια. Η παρα- Όπως επισημαίνει, «αντί να ψάχνουμε δου-
γωγή ελληνικών καινοτόμων προϊόντων, τα λειές, πρέπει να δημιουργήσουμε δουλειές. Αν
οποία θα βγουν στις αγορές, είναι το μεγάλο έχουμε γη, ας την εκμεταλλευτούμε με έξυπνο
στοιχήμα του νεοσύστατου πανεπιστημιακού τρόπο. Αν έχουμε γνώσεις ηλεκτρονικών υπο-
τμήματος (φέτος θα αποφοιτήσουν οι πρώ- λογιστών, μπορούμε να εστιάσουμε στην κατα-
τοι πτυχιούχοι). Σε αντίστοιχους δρόμους κι- σκευή ενός προγράμματος που θα επιλύει κά-
νούνται και άλλα πανεπιστημιακά ή τμήματα ποιο χρόνιο πρόβλημα. Πρέπει να ξεφύγουμε
ΤΕΙ που ασχολούνται με την τεχνολογία τρο- από τα συνηθισμένα μοντέλα και να ψάξουμε
φίμων και τη διατροφή (Χαροκόπειο, Γεωπο- για τους κατάλληλους επενδυτές εντός ή εκτός
νικό Αθηνών και Θεσσαλονίκης κ.ά.), στέλνο- συνόρων, χωρίς να φοβόμαστε να σκεφτούμε
ντας το μήνυμα ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων κάτι μεγάλο. Στην Ελλάδα πρέπει να εστιάσου-
θα μπορούσαν να αποτε- με στην παραγωγή και όχι στις υπηρεσίες».
λέσουν «ατμομηχανή ανά-
πτυξης», όπως επισημαίνει
και ο επίκουρος καθηγητής
του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Δημήτρης Σκάλκος.






08
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13