Page 11 - index
P. 11









Χρυσοχέρα ζαχαροπλάστης


νάμεσα στους πληγέντες από την συρρίκνωση των μέσων ενημέρωσης
είναι η Δέσποινα Αντύπα, η οποία εργαζόταν μαζί με το σύζυγό της επί-
Ασης δημοσιογράφο Κώστα Τσαπόγα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία επί
15 χρόνια. Το ζευγάρι έχει μείνει άνεργο εδώ κι ένα χρόνο περίπου. Η Δέσποινα Αντύπα όμως δεν πτοήθηκε, δεν νι-
κήθηκε από τις συνθήκες. Από αρχισυντάκτρια σελίδων στην εφημερίδα, άρχισε να ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική.
Γοητευμένη από τα περίφημα γαλλικά μακαρόν, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της. Έτσι, τα μικρά γλυκίσματα με τη
λεπτεπίλεπτη γεύση παρμένη από χυμούς σοκολάτας, βανίλιας και φρούτων, που έγιναν
γνωστά από την περίφημη πατισερί La Duree του Παρισιού, αποτέλεσαν την έμπνευσή
της.Τα μακαρόν τώρα γίνονται στην Ελλάδα από τα μαγικά χέρια της Δέσποινας Αντύπα,
η οποία τα συσκευάζει σε απίθανα αμπαλάζ. Η ιστορία της Δέσποινας και των μακαρόν
είναι βγαλμένη από την Ελληνική κρίση χρέους και την ανεργία, γι’ αυτό είναι συγκινητική.
«Επειδή θέλω πάντα να ασχολούμαι με κάτι, ξεκίνησα να φτιάχνω macaron για φίλους
και γνωστούς, να τα προσφέρω στο σπίτι όταν έρχονταν για καφέ η να τα πηγαίνω σαν
δώρο στις επισκέψεις. Σιγά-σιγά άρχισα να διαπιστώνω ότι άρεσαν πολύ και μου ζητού-
σαν να τους φτιάξω για να κερνάνε κι εκείνοι τους δικούς τους φίλους. Έτσι αποφάσισα
να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα για το παραδοσιακό αυτό γαλλικό γλύκισμα. Ξεκοκκάλισα αγγλικά και γαλλικά
βιβλία, ξεψάχνισα το Ιντερνετ και έφτιαχνα ατέλειωτες ποσότητες μέρα και νύχτα μέχρι να τελειοποιηθώ. Έχοντας
πάντα μέσα μου το γευστικό αποτύπωμα και τις δομές, προσπαθώντας κάθε φορά να συνδυάσω ένα ξένο στην Ελ-
λάδα γλυκό με δικές μας γευστικές μνήμες και συνήθειες χρησιμοποιώ-
ντας μοντέρνες τεχνικές της ζαχαροπλαστικής. Κάπως έτσι πρόεκυψε το
macaron με σύκο, μαυροδάφνη και τυρί ή το φιστίκι Aιγίνης ή το macaron
με φρούτα του δάσους και μους γιαούρτι». Για την Δέσποινα Αντύπα έγινε
αφιέρωμα στην Huffington Post από την Ιουστίνη Φραγκούλη. Το θέμα ανα-
δημοσιεύει η Ειρήνη Νικολοπούλου στην ιστοσελίδα της.








Ελληνικό αεροπλάνο από φοιτητές του ΕΜΠ



ο 2013 βρίσκει τους φοιτητές της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ να προετοιμάζονται πυρετωδώς
για τον Διεθνή Διαγωνισμό Αεροδιαστημικής “Air Cargo Challenge”, οποίος θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο
Τστην Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, έχουν επιφορτιστεί με το έργο να κατασκευάσουν ένα μικρό μοντέλο αεροσκά-
φους, το οποίο έχει σκοπό τη μέγιστη άρση φορτίου. Το 2011 η ίδια ομάδα είχε πάρει μέρος πρώτη φορά στον ίδιο δι-
αγωνισμό, στη Στουτγκάρδη, έχοντας λάβει μια
πολύ καλή θέση.
«Αυτή τη φορά ελπίζουμε τουλάχιστον για μια
θέση στην τριάδα» δηλώνει ενθουσιασμένος ο
Πέτρος Γαρυφαλλάκης, μέλος της Euroavia.
Το αεροπλάνο αποτελεί έργο φοιτητικός σύλ-
λογος αεροδιαστημικής Euroavia Athens του
Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η ομάδα, που ιδρύθηκε το 2007, αποτελεί μέ-
λος του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Συλλόγου Φοι-
τητών Αεροδιαστημικής, ο οποίος έχει ως απο-
στολή να συνδέσει τους φοιτητές από διαφορά
πανεπιστήμια της Ευρώπης, καθώς και με την
αγορά εργασίας. ε


11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16