Page 23 - index
P. 23

(θέμα)



















Η Καίτη Ντιναπόγια, λίγο μετά τα 50, είδε τη ζωή
της να αλλάζει αιφνιδιαστικά. Προσωπικές περιπέτειες,
την ανάγκασαν να αλλάξει ζωή ριζικά. Για ανταπεξέλ-
θει στις δυσκολίες ξεκίνησε να παρασκευάζει λικέρ, σι-
ρόπια και στο ενδιάμεσο να αρωματίζει και τη ζάχαρη κι
από γλυκιά να την κάνει πότε μυρωδάτη και – γιατί όχι; –
και καυτερή! Στην ουσία έκανε επάγγελμα το χόμπι της να μαζεύει λουλούδια, βότανα και να
αξιοποιεί τα φρούτα. Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και έφτιαξε ένα λικέρ από
ελιά. Το λικέρ αυτό με την ελαφριά πικρή γεύση το παρουσίασε στην έκθεση «Ημέρες Γα-
στρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική»,που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη και επέ-
στρεψε γεμάτη αισιοδοξία και πασίχαρη για το νέο της δημιούργημα, καθώς όπως είπε στο
MαdeinCreta το λικέρ ελιάς έκανε θραύση!
«Αν γύρω στα 50 έχεις σοβαρά προβλήματα υγείας και χωρίζεις και δεν έχεις χρήματα
πρέπει να κάνεις κάτι για να σταθείς στα πόδια σου. Δεν υπάρχει περίπτωση ό,τι γνώσεις
και να έχεις να βρεις δουλειά έξω, η αγορά εργασίας θα προτιμήσει νέους ανθρώπους.
Σε αυτή την ηλικία πρέπει να προσπαθήσεις ακόμα πιο πολύ. Βάζεις το κεφάλι να σκεφτεί
και λες: Τι μπορώ να κάνω τώρα μόνος μου;»
Σ’ αυτή την προσπάθεια, όπως η ίδια λέει, δεν ήταν, ούτε είναι, μόνη. Φίλοι και γείτονες
προσέφεραν τα φρούτα από τους κήπους τους και καρπούς από τις βιοκαλλιέργειές τους.
Στις ρεματιές φυτρώνουν μυρτιές και τα βουνά της περιοχής παρέχουν απλόχερα αρωμα-
τικά βότανα. Αυτή η πληθώρα υλικών προσφερόταν για επεξεργασία. Γρήγορα γεννήθηκε η
φιλοδοξία να παρασκευαστούν προϊόντα, τα οποία δεν υπάρχουν ως τώρα στην αγορά. Το
εργαστήριο βρίσκεται στο Ασήμι του Δήμου Γόρτυνας. Η φιλοσοφία στην παραγωγή λικέρ
βασίζεται στην εκμετάλλευση του καρπού των φρούτων μόνον.
Οι πρώτες ύλες συνδυάζονται και δημιουργούν νέες, πρωτότυπες συνθέσεις. Χρησιμο-
ποιούνται μόνο βιολογικά, μη -επεξεργασμένα φρούτα και βότανα, χωρίς αρώματα, πρό-
σθετα και συντηρητικά.
Τα βότανα και τα φρούτα συλλέγονται ένα-ένα από τα βουνά των Αστερουσίων καθαρίζο-
νται, πλένονται και στη συνέχεια τοποθετούνται μαζί με τσικουδιά σε ανοξείδωτες δεξαμε-
νές. Τα φρούτα παραμένουν στην τσικουδιά για αρκετές εβδομάδες, η αλκοόλη παίρνει τις
ουσίες, το χρώμα και το άρωμα της πρώτης ύλης. Ακολουθεί η προσθήκη του σιροπιού για
να γίνει η σύνθεση του λικέρ.
Τα λικέρ τα φτιάχνει από πορτοκάλι, μύρτο, ρόδι και τσίλι, αρμπαρόριζα, φασκόμηλο,
εσπεριδοειδή και τσίλι, μέλι και ελιά (ανθούς και καρπό).
Τα σιρόπια που φτιάχνει η κ. Καίτη είναι με γεύσεις μύρτου, πεντάνευρου, βασιλικού, λε-
βάντας, αρμπαρόριζας, ιβίσκου, μέντας με λουίζα. Χρησιμοποιούνται ως αναψυκτικά και σε
πολλές συνταγές στο πλαίσιο της γαστρονομικής φαντασίας.
Ζάχαρη με αρώματα
Εκτός από τα σιρόπια και το λικέρ αποφάσισε να αρωματίσει τη ζάχαρη με τριαντάφυλλο,
λεβάντα ή γιασεμί, μέντα, εσπεριδοειδή αλλά και με σοκολάτα με τσίλι! ε





23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28